Mindre pengar till ayslsökande som väljer eget boende

Asylsökande som väljer bort Migrationsverkets bostäder och i stället väljer eget boende får räkna med kraftigt minskade bidrag nästa år. Migrationsminister Barbro Holmberg kommer i september att föreslå en lagändring med den innebörden.

Regeringen böjer sig därmed för kravet från kommunledningarna i bland annat Södertälje och Malmö att på sikt avskaffa det statliga stödet till eget boende.

Om Barbro Holmbergs förslag går igenom I riksdagen kommer staten att kunna styra var i landet asylsökande personer bor medan dom väntar på besked om de ska få stanna i Sverige eller inte.

Men Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén i Stockholm, är djupt kritisk till förslaget. Enligt henne är det här ännu ett sätt att spara pengar och syftet är att samla asylsökande personer i flyktingförläggningar så att de är lättare att hämta vid eventuella avvisningar. Det säger Dorazio till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista