Vägprojekt kan bli uppskjutna

Vägverket är nu klart med sin lista över vilka vägar som bör byggas i länet fram till år 2015, men ännu är det osäkert vilka projekt som kan starta de närmaste åren.
Det finns risk för att E18:s sträckning mellan Hjulsta och Kista skjuts framåt i tiden, enligt Vägverkets regionchef Hans Rode.

- Om vi inte får tillräckligt mycket pengar för att dra igång objekten som har startår 2005-2006 så blir det självklart ett antal viktiga saker som kommer senare, säger Hans Rode till Radio Stockholm.

Regeringen anslog i vintras drygt 130 miljarder till underhåll och nya vägar fram till 2015. Men redan tidigt i somras flaggade Vägverket för att pengarna inte räcker.
Problemet är att knappt sex miljarder finns tillgängliga för hela landet nästa år, och de går istort sett åt till redan pågende arbeten.

Enligt Vägverket fattas det cirka en miljard för 2005, men regeringen förutsätter att prioriterade projekt som bland andra Norra Länken och Väg 73 påbörjas under nästa år.

Hur mycket pengar som i slutändan finns tillgängliga bestäms, enligt näringsdepartementet, i de förhandlingar som nu pågår mellan regeringen och samarbetspartierna.

Om anslaget till Vägverket för de närmsta åren inte plussas på så kan E18:s sträckning mellan Hjulsta och Kista skjutas framåt i tiden.

- Jag ser en större risk att E18-projektet blir försenat än Norra länken, eftersom vi har en finansieringsöverenskommelse med Stockholms stad, säger Vägverkets regionchef Hans Rode.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista