Stockholm/Huddinge

Grus i maskineriet för ny stadsdel

För farligt bygga bostäder ovanpå vägen
1:25 min

Planerna på att däcka över E4E20 vid Kungens kurva på gränsen mellan Huddinge och Stockholm skjuts långt framåt i tiden. Länsstyrelsen gör nämligen tummen ner för visionen om bostäder och kontor ovanpå vägen - Anledningen är risken för olyckor.

Syftet med att täcka över E4E20 är enligt Kevius att få fler bostäder och att människor lättare ska kunna röra sig i området. Att Länsstyrelsen på grund av olycksrisk inte kan acceptera bostäder på det överbyggda området gör att planerna skjuts 10-15 år framåt i tiden.

Planerna på att bygga över E4/E20 har funnits i flera år, för att bättre koppla samman Skärholmen och Kungens kurva och få en ny stadskärna.

Det hela skulle fiansieras genom att sälja mark för bostäder och kontor.

Projektet är dyrt, men en framtida överdäckning kan enligt Kevius bli möjlig genom att det går att bygga bostäder närmare vägen om den täcks över.

Det är framförallt risken för en olycka med farligt gods inblandat som gör att Länsstyrelsen nu sätter stopp för projektet - men både Stockholm och Huddinge kommer ändå att fortsätta med planeringen.

Kommunernas långsikta mål är en ny stadskärna där det enligt Regina Kevius planeras både arbetsplatser och bostäder.

Erik Andersson
erik.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".