Häktad för bokstölder på bibliotek

En 34- årig man har häktats misstänkt för att ha stulit och sålt vidare böcker för miljonbelopp från universitetsbibliotek i Stockholm och Uppsala.

34-åringen greps i förra veckan och misstänks bland annat ha besökt Kungliga biblioteket i Stockholm och universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala.

Mannens tillvägagångssätt beskrivs av Uppsalapolisens presstalesman, Christer Nordström, som ”raffinerat”. Han har via bibliotekens egna datorer, uppdaterat en hemsida med information kring böcker som samlare ofta intresserar sig för. Och eventuella köpare har sen kunnat anmäla intresse på hemsidan enligt TV 4 Uppland.

34-åringen kunde gripas på bar gärning sedan personal på Karin Boye-biblioteket i Uppsala lagt märke till mannen och larmat polisen. Polisen har gjort ett större beslag av stulna böcker i en lokal som mannen använt i Uppsala.

Handeln tros ha pågått under flera år och mannens kundkrets kartläggs just nu av polisen. Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista