SMHI vill kunna förutse störtskurar

0:53 min

Kraftiga regnskurar förutspås öka med 20 till 30 procent till nästa sekelskifte, enligt SMHI. Man vill därför bli bättre på att föra statistik över hur intensivt ett skyfall är, och på så sätt hjälpa stadsplanerare att förebygga översvämningar.

Att förutse en störtskur är idag inte lätt, det berättar Jonas Olsson som är forskare i hydrologi på SMHI.

- Vi studerar just den här korta höga nederbördsintensiteten och hur den slår igenom i städers vattensystem, och vad det får för effekter på översvämningsrisker.

Problemet med att förutse störtskurar över stadsbebyggelse är att statistiken över de intensiva regnen är undermålig. Historiska data bygger på hur mycket det regnar över ett dygn, och fångar inte upp hur länge regnet pågick och hur kraftigt det var. Sedan 1995 mäter man nederbörden var femtonde minut och det är för kort tid för att se några tendenser. Men tillsammans med framtida klimatmodeller kan man ändå enligt hydrologen Jonas Olsson förutse hur vanliga störtskurarna kommer bli och var de kommer uppstå.

- Man kan generellt säga att korttids-intensiteten kommer öka med 20-30% till slutet av seklet.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista