Fackliga företrädare sparkas av Ekerö kommun

Två fackligt förtroendevalda inom skolan i Ekerö kommun fick idag sparken. De två varslades tidgare i sommar sedan kommunen påstått att de hotat och trakasserat kommunanställda. De anklagelserna har inte kunnat styrkas. Och när de två skolanställda idag avskedades fick de inga konkreta skäl till varför de inte får jobba kvar.

- Det känns ju väldigt konstigt, säger Tommy Svensson, en av de två som fått sparken.

Det var i början av juni som de två fackliga ombuden Tommy Svensson och Ylva Forslid, som företräder Lärarnas Riksförbund respektive Lärarförbundet, varslades om avsked. Det skedde i samband med att en utredning om relationerna mellan arbetsgivare och fack presenterades. Varslet sades grundas på hot och trakasserier.

Mindre än en vecka senare polisanmäldes också de två fackliga representanterna av Ekerö kommun. De uppgavs ha gjort sig skyldiga till hot, trakasserier, spridande av rädsla, ofredande och hot om mobbning.

Men förundersökningen, som Stockholmsnytt tagit del av, lades ner eftersom inget brott kunde styrkas.

- Jag begriper inte hur de kan gå ut och förtala på det sättet. Jag ser det som smutskastning från deras sida, säger Tommy Svensson till Radio Stockholm.

- Jag ska träffa jurister och fackliga ombud, och gå igenom vad vi ska göra rättsligt. Först blir det lokal och sedan central förhandling, och sen får vi se om det går till Arbetsdomstolen, säger sparkade Ylva Forslid till Radio Stockholm.

Ekerös kommunchef Lena Malmfors säger till Stockholmsnytt att skälen till avskedandet är desamma som vid varslet, alltså att de två ska ha hotat och trakasserat andra kommunanställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista