Värmdö

Tusentals nya bostäder planeras i Värmdö

1:44 min

2 300 nya bostäder i flera etapper planeras i den gamla bruksorten Gustavsberg i Värmdö kommun. Planerna för hur området ska se ut ställs från och med imorgon ut i Gustavsberg.

– Det är oerhört viktigt för oss att vi lyfter fram vårt historiska arv. För hela Gustavsberg är ju av riksintresse för kulturminnesvården. Så vi vill verkligen slå vakt om det gamla men komplettera det med nytt, säger projektchef Magnus Hedenfalk.

Längst upp i biblioteket i Gustavsberg finns en ny utställning om planerna på hur det nya Gustavsberg ska se ut om 15 till 20 år. Då ska det finnas 2 300 nya bostäder på fem olika platser i de centrala delarna, däribland fabriksområdet, med en femtedel hyresrätter och resten bostadsrätter och stadsradhus.

Tanken är att Gustavsberg ska bli mer stadslik och mer sammanhållen med nya bostadsområden, gångstråk, tre nya parker och idrottsanläggningar.

Det gamla fabriksområdet har kommit längst i planerna och där kommer det att bli flest bostäder.

Tillverkningen av sanitetsporslin kommer att få flytta men fabriksarbetare Leif Johansson är inte särskilt nostalgisk över det.

– Fabriken blir ju kvar och det är bra. Om den blir kvar. Huvudsaken att jobben är kvar, säger Leif Johansson.

Moderaten Peter Frej är kommunalråd i Gustavsberg och han tycker att det är ett stort steg Gustavsberg nu tar.

– Jag tycker det nog är lika stort som under den tid som fabriken och brukssamhället utvecklades. Det här är lika stort som den utvecklingen då var. Annars skulle det här bli som vilken förort som helst till Stockholm och det kommer det inte att bli, säger Peter Frej, (M), kommunalråd i Värmdö.

Maria Persbo
maria.persbo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista