Starka reaktioner på uppsägningar av fackombud på Ekerö

De två lärarförbunden har reagerat starkt på att två fackligt förtroendevalda inom skolan i Ekerö kommun igår fick sparken av kommunen.

Ekerö kommun anser att de två avskedade, Ylva Forslid som tillhör Lärarförbundet och Tommy Svensson som tillhör Lärarnas riksförbund, har hotat och trakasserat anställda inom kommunen. Men anklagelsern har inte kunnat styrkas och de sparkade ombuden har ännu inte fått några konkreta skäl till uppsägningarna.

- Vi ser det här som en mycket grov kränkning både mot de här två personerna och mot de lärarfackliga organsiationerna. Det här vittnar om ett samarbetsklimat som är långt från det som behövs för att ta i tu med utbildningsproblem, säger lärarförbundets ordförande Eva-Liz Preiz, till Radio Stockholm.

Eva-Lis Preiz anser att kommunens agerande är ett angrepp på hela den fackliga rörelsen och hon frågar sig om det överhuvudtaget ska vara möjligt att arbeta fackligt under de premisser som verkar gälla i Ekerö. Preiz tänker nu driva frågan vidare till arbetsdomstolen.

Även Lärarnas riksförbund har reagerat starkt på avskedandet. Förbundets ordförande Metta Fjelkner säger till Radio Stockholm att hon planerar att vidta åtgärder för att ogiltigförkara uppsägningen av Tommy Svensson.

Lena Malmfors, kommunchef i Ekerö menar ändå att Ylva Forslid och Tommy Svensson gjort sig skyldiga till grava samarbetsproblem, aggressivitet under möten och direkt illojlat beteende mot arbetsgivaren och att de därför ska sparkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".