Ingen kommunal skärpning av säkerheten på Stockholms kyrkogårdar

Efter flera fall på senare tid av gravskändning i Stockholm polisen skärpt sin bevakning av kyrkogårdarna. Men Stockholms stad som äger kyrkogårdarna anser inte att staden kan göra någonting för att förebygga fler fall av gravvandalisering.

Vid två tillfällen i maj i år utsattes Västberga begravningsplats i södra Stockholm för vandalisering. Mer än hundra gravar förstördes och några drabbades båda gångerna.

Månaden innan hade gravar på Strandkyrkogården i södra Stockholm skändats och där erkände två pojkar att de låg bakom. Men vilka som ligger bakom vandaliseringen av gravarna i Västberga är fortfarande oklart. Polisen gjorde en teknisk undersökning och säkrade bland annat fingeravtryck, men har inte fått tag på gärningsmännen.

Efter dessa händelser har polisen skärpt bevakningen av kyrkogårdarna genom att patruller åker dit lite då och då under nätterna.

Men det är svårt för Stockholms stad att förebygga vandalisering av kyrkogårdarna, tror det ansvariga borgarrådet Vivianne Gunnarsson (mp):
- Detta händer ju på nattetid och vi har ingen bevakning på våra kyrkogårdar, edet tycker vi är en polisiär åtgärd, säger Gunnarsson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".