Bottendöden allt närmre kustbandet

3:41 min

Syrebristen och bottendöden i Östersjön sprider sig och en ny studie visar att också kustnära områden är hårt drabbade. Forskare har hittat 115 drabbade platser längs hela Östersjökusten, och det överraskade forskarna.

Att allt inte står rätt till med Östersjön, det har stått klart länge. Men nu visar allstå ny forskning att läget är värre än man tidigare trott.

Det är inte bara på djupt vatten det är syrebrist och bottendöd, det har spridit sig och är nu också nära land. Professor Daniel Conlay och hans internationella forskarlag fann 115 drabbare platser längs hela Östersjökusten.

Med de 115 platserna inräknade står nu Östersjön för 20 procent av världens syrefattiga havsområden. Att det spridit sig til kustnära områden i Östersjön överraskade forskarna.

Syrebristen i de kustnära områden får två tydliga konsekvenser. Mycket av fisken i Östersjön växer upp i de områdena, och bristen på syre leder till att organismer på botten dör. Organismer som är en stor del av fiskens föda. Det andra är att det blir kraftigare algblomning.

Professor Daniel Conlay, vid Institutionen för geo-och systemvetenskaper vid Lunds Universitet anser att politikerna runt Östersjön måste agera snabbt.

Mats Rundblad
mats.rundblad@sr.se