Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bullerisolering inom räckhåll för bullerstörda vid Arlanda

Sex fastighetsägare nära Arlanda flygplats som i flera år kämpat för att få sina hus bullerisolerade är glada idag. En ny dom i Miljööverdomstolen fastställer gränserna för när det krävs bullerisolering.
Före den 30 november ska nu Luftfartsverket utreda om husen ska åtgärdas.

En av de sex husägarna, Bertil Rydell, är lättad efter domslutet, men anser att Luftfartsverket förhalat frågan genom att överklaga ända upp i MIljööverdomstolen. 

Nu hoppas han få bullerisolerat inom en snar framtid:
- Vi hoppas att de ska byta ut fönster så att vi kan sova om nätterna, en tjock bullermatta på taket, ljudglas i fönstren och sen kan vi stå ut ett tag till, säger Bertil Rydell till Radio Stockholm.

Det som Miljööverdomstolen fastställt är när en fastighet kan anses så bullerstörd att den ska saneras, nämligen om bullernivån ligger på minst 80 decibel under minst 150 dagar per år.

Med de nya gränsvärdena ska Luftfartsverket nu genomföra beräkningar för att se vilka fastigheter nära Arlanda som är berörda. Det kan naturligtvis bli fler än de sex fastigheter som domen i Miljööverdomstolen gällde.

- Sen kommer vi att ta kontakt med respektive fastighetsägare för att se vilken lösning respektive hus kommer att få, säger Arlandas fastighetschef Anders Lindberg.

Senast den 30 november ska Luftfartsverket ha utrett om fastigheterna har rätt till åtgärder. Anders Lindberg lovar att utredningen ska vara klar tills dess.
- Det kan jag garantera, säegr han till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".