Uno Olofsson och Inger Wennberg Nordmark som hoppas att föerningen kan fortsätta sin verksamhet. Foto: Anna Björkman / SR
Stockholm

Viktig samlingspunkt bör vara kvar

1:58 min

Låt Lillsjönäs i Bromma få fortsätta sin verksamhet. Det anser det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Roger Mogert efter att RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, efter 22 år som hyresgäster måste stänga sin lokal Lillsjönäs i Bromma.

Efter 22 år måste medlemmarna i RSMH Västerort lämna den villa som de hyr av staden i Bromma. Huset har varit en dygnet runt öppen verksamhet dit medlemmarna sökt gemenskap när ensamheten och ångesten är för stor. Föreningen har erbjudits ett annat mindre och dyrare hus, men saknar idag helt pengar till hyran.

– Det låter ju lite småaktigt från stockholms stads sida. Det handlar om ganska små resurser, en ganska liten kostnad för stan för att ställa upp och hjälpa de här människorna och den tycker jag absolut att vi ska ta.

I morse kunde Radio Stockholm berätta om villan Lillsjönäs i Bromma. Huset har fungerat som en dygnet runt öppen samlingsplats för medlemmarna i RSMH Västerort. Merparten som kommer dit är tidigare patienter på nedlagda Beckomberga. Föreningen har idagsläget inga bidrag så förutsättningarna för att hyra in sig någon annanstans är mycket små.

En av de som engagerat sig för föreningen i Lillsjönäs är Torbjörn Palmqvist, medlem i Rotary Västerled. Han försöker bland annat hjälpa till i kontakter med myndigheter, men hans uppfattning är att ingen vill ta något ansvar för det som håller på att hända:

– Jag är lite rädd för att det kommer hända en hel del tråkigheter.

Var ligger egentligen ansvaret för de här människorna?

– Det är ju rimligtvis samhället. En gång i tiden hade de ju sitt skyddade leverne på Beckomberga. De lyftes ut därifrån.

Socialborgarrådet moderaten Anna köning Jerlmyr, vill inte låta sig intervjuas men säger i en skriftlig kommentar att frågan om lokaler inte är hennes ansvar. Men om föreningen kan visa att de har en fungerande verskamhet och skicka in en bidragsansökan ska hon titta på den.

För Roger Mogert, socialdemokratiskt oppsoitionsborgarråd, är det självklart att staden måste ta sitt ansvar:

– Vi har naturligtvis ansvar gentemot alla stockholmare och kanske ett extra ansvar mot de som behöver stöd och då ska vi ju inte lämna dem i sticket och dra undan vårt stöd, säger Roger Mogert. 

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista