Ekeröpolitiker oense om sparkade fackombud

Socialdemokraterna i Ekerö ställer sig inte längre bakom beslutet att varsla två fackligt aktiva lärare. Ulric Andersen (s), kommunstyrelsens andre vice ordförande, säger till Radio Stockholm att den information som kommit fram i ärendet har fått partiet att ändra sig.

Lärarna avskedades efter anklagelser om att ha hotat och trakasserat andra anställda, påståenden som kommunen hitills inte lyckats belägga.

Till en början stödde socialdemokraterna kommunchef Lena Malmfors i hennes beslut att varsla de två fackombuden i början av juni. Men nu när partiet anser sig fått mer information har de ändrat sig.

Socialdemokraterna säger sig heller inte stå bakom den polisanmälan som gjordes mot de två nu sparkade personerna. Det trots att Ulric Andersens namn stod med på det pressmeddelande som Ekerö kommun senare skickade ut i samband med en polisanmälan av de två. Något som förklaras som ett missförstånd.

Den borgerliga majoriteten stöttar fortfarande beslutet om avsked.

Att politikerna överhuvudtaget valt att stötta kommunchefen i en arbetsrättslig process som de egentligen inte har något med att göra, förklarar kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (m) med att ärendet är extraordinärt.

- Vi måste ta ett ansvar både från politiken och från tjänstemannaledningens sida att i första hand värna om verksamheterna, säger Carpelan till Radio Stockholm.

De båda sparkade fackombudens centrala fackförbund kommer att protestera mot avskedet och hela ärendet riskerar att hamna i Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".