Afrosvenskars bidrag stoppas

Integrationsverket kommer att stoppa utbetalningarna till Afrosvenskarnas Riksförbund om inte förbundet detaljerat redovisar antalet medlemmar. Orsaken är allt fler frågetecken kring hur många medlemmar förbundet egentligen har.
Tidigare har medlemsantalet ifrågasatts i en rapport från en före detta anställd, och nu hävdar förbundets sekreterare Omar Gei att förbundets kassör har fuskat med medlemsantalet för att få mer bidrag. Omar Gei hävdar också att Afrosvenskarnas Riksförbund är odemokratiskt och i praktiken styrs av en och samma familj. Afrosvenskarnas Riksförbund får bidrag från en rad olika myndigheter, bland annat Stockholms stad, Folkhälsoinstitutet, Integrations- Migrations och Konsumentverket. Bidrag som tillsammans uppgår till miljonbelopp varje år. En stor del av bidragen baseras på antalet medlemmar, men enligt Omar Gei är den verkliga siffran betydligt lägre än vad förbundet uppger. Det framgår också av en rapport som en tidigare anställd i förbundet nyligen skrev. Om inte förbundets medlemsredovisning blir bättre kommer bidraget från Integrationsverket att stoppas. Enligt Omar Gei är det bara kassören och kassörens bror som bestämmer i förbundet och deras släktingar har också placerats på nyckelposter. Bland annat är kassörens egen son revisor och alltså en av dom som ska granska förbundets ekonomi. Omar Gei är anställd av förbundet som IT-ansvarig, men han har inte fått lön på tre månader. Han uppger att förbundets kassör ville spara pengar genom att Omar gei skulle skulle anmäla sig till A-kassan, och ändå fortsätta jobba i förbundet. När Omar Gei vägrade blev han hotad med uppsägning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista