Södertälje

Internationell kreditvärdering kan spara pengar

1:29 min

Södertälje kommun vill minska sina räntekostnader och överväger att skaffa sig en internationell kreditvärdering. Fortfarande är det få svenska kommuner som har en sådan, men i Södertäljes fall handlar det om miljonkostnader som skulle kunna sparas, enligt kommunen

Enligt en utredning som Södertälje kommun har gjort så är det idag 13 svenska kommuner och två landsting som har blivit "ratade" som det kallas, det vill säga valt att betala för att få ett officiellt kreditbetyg. De flesta har gjort det efter att finanskrisen slog till för två år sedan.

En kreditvärdering innebär att ett institut , som till exempel Moody's eller Standard & Poor's, går igenom en kommuns ekonomi dels genom att titta på ekonomiska handlingar och dels genom att intervjua tjänstemän och politiker i kommunen. Därefter får kommunen ett kreditbetyg och att betyget har betydelse märktes till exempel när USA:s kreditbetyg sänktes tidigare i år.  Då påverkades börser i hela världen.

Fördelen med betyget är att det blir lättare att låna pengar. Flera internationella långivare kräver idag ett sådant här betyg och att ha det ger helt enkelt möjlighet att låna pengar på flera håll och därmed sprida riskerna och öka förutsättningarna för att förhandla sig till bra villkor för lånet.

Kreditvärderingen är inte gratis, runt 400 000 kronor första gången och därefter en årlig uppdateringssumma men Södertälje kommun som har drygt 10,5 miljarder i skulder räknar ändå med att det skulle löna sig. Enligt en uppskattning skulle räntekostnaderna minska med 5 miljoner kronor om året.

På fredag den 9 september i nästa vecka tar kommunstyrelsen ställning till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista