Fågel på Lidingö fortfarande oidentifierad

Ornitologerna har fortfarande inte lyckats identifiera den fågel som sedan i förmiddags har siktats på Lidingö, men det rör sig troligen inte om någon nordamerikansk sångvireo.

I förmiddags gick rikslarm hos ornitologerna efter att en ”obestämd art” hade siktats på Lidingö. Först trodde många att det rörde sig om en sångvireo, en art som aldrig tidigare setts i Europa. Nu tror ornitologer på plats att det istället handlar antingen om en hybrid av nordamerikanska sångare eller en burfågel i gruppen white eye, med sydostasiatiskt ursprung som rymt från sin ägare. Visar det sig vara en sångarhybrid så har fågeln troligen kommit hit genom att först bli slagen ur kurs av orkanvindar och sen liftat med en båt, säger Michael Averland på ornitologförenigen club300 till Radio Stockholm. De senaste dagarna har ovanliga småfåglar som åkt med orkanvindar från nordamerika synts på azorerna och i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".