Kritik mot upphandling på miljöförvaltningen i Stockholm

Miljöförvaltningen i Stockholm kritiseras för en upphandling av laboratorietjänster. Det laboratorium som har lokaler närmast miljöförvaltningens kontor ligger bäst till i upphandlingen. Kritikerna menar att det gynnar företaget som redan idag analyserar miljöförvaltningens prover.

Avdelningschefen Anders Åkerberg på miljöförvaltningen tillbakavisar kritiken.

- Från min horisont tycker jag att den är obefogad, säger han till Radio Stockholm.

Varje år gör miljöförvaltningen nästan 8000 olika laboratorietester, det ska kollas om det finns salmonella i kycklingar, om det är det för mycket bakterier i vattnet och så vidare.

Nu ska ett nytt avtal om laboratorieverksamheten tecknas. I upphandlingen kräver miljöförvaltningen att laboratorieföretaget ska ha lokaler nära miljöförvaltningens kontor för att undvika onödiga resor för inspektörerna som ska lämna in proverna.

Det finns ett företag som skulle passa, företaget har tidigare varit en del av miljöförvaltningen och ligger på samma gata. Det är också det företag som miljöförvaltningen anlitar idag.

Men en konkurrent, Eurofins, hävdar att upphandlingen i praktiken är arrangerad och företaget kommer att överklaga ärendet till länsrätten. Dessutom kommer stadens revisorer att granska affären.

Avdelningschefen Anders Åkerberg på miljöförvaltningen poängterar att själva laboratoriet inte behöver ligga nära, det räcker med ett inlämningsställe. Och han förnekar att upphandlingen skulle vara arrangerad.

- Det finns inga bättre förutsättningar för näraliggande laboratorier att vinna den här upphandlingen, säger Anders Åkerberg till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".