Servicehus dåligt anpassade

Stockholms servicehus för äldre har inte hängt med i utvecklingen. Servicehusen är inte anpassade till att de som bor i husen numera ofta är mycket sjuka. Det säger Stockholms äldreomsorgsinspektör Leif Eldås till Radio Stockholm.
- Organisationen har inte i tillräcklig utsträckning anpassats efter de nya behoven. Det betyder bland annat att man behöver förstärka vårdorganisationen vid vissa servicehus, till exempel behövs fler sjuksköterskor dygnet runt, och det handlar om att skapa en socialt stimulernade miljö för de boende så att de ska vilja bo kvar, säger Leif Eldås. Tanken med servicehusen för äldre var ursprungligen att de som flyttade in skulle vara friska nog att klara av ett eget boende, och servicehuset skulle ge extra service och trygghet. Men så har det inte blivit, i stället är de som bor på servicehus i Stockholm numera mycket sjukare, mera vårdkrävande än vad som var tanken när husen byggdes.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".