Tre kommuner samarbetar om socialtjänstfrågor

Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna kommuner planerar att bilda en gemensam nämnd för sociala frågor, i första hand familjerättsfrågor.
En sådan lösning blir de tre kommunerna troligen först i landet med.

Anledningen till försöket är att verksamheten behöver bli effektivare, och det hoppas kommunerna uppnå genom fler specialiserade medarbetare.

- Den här gemensamma nämnden styrs av politiker från Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna, de fattar beslut i de ärenden som rör familjerätten i de här tre kommunerna, säger Helene Nellvik, utvecklingschef i Sigtuna kommun, till Radio Stockholm.

Inom familjerättsenheter görs t ex adoptionsutredningar, där hålls samarbetssamtal och sluts överrenskommelser när det gäller barnavård och umgänge.
Dessa enheter brukar vara små, med specialiserade medarbetare som är svåra att ersätta vid ledighet eller sjukdom.

Behoven av effektivare verksamhet och fler specialiserade medarbetare har därför lett till att Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna sen tre år utrett möjligheten att samarbeta.

Nu ska de politiska besluten fattas. Enligt planen ska det finnas en gemensam nämnd som ska leda till en sammanslagen familjerätt i de tre kommunerna vid årsskiftet.

Den kommer troligtvis att placeras i Upplands Väsby och alla medarbetare kommer att sitta tillsammans.

Helene Nellvik, utvecklingschef i Sigtuna kommun, tror att socialtjänsten kommer att utvecklas åt det här hållet i framtiden:
- Socialtjänsten är så specialiserad att varje kommun inte under rådande ekonomiska omständighteer kommer att kunna hålla den nivån, säger Nellvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista