Sollentuna

Hård kritik mot häktet i Sollentuna

1:56 min

Advokaten Dennis Harding riktar hård kritik mot det nya häktet i Sollentuna. Det förekommer kränkande kroppsvisiteringar och långa väntetider för att få träffa klienter. Det är så illa att han nu anmält häktet till Justitieombudsmannen JO.

– Jag har sett de flesta häktena i det här landet och där fungerar det alltid men just häktet i Sollentuna som öppnades i våras har varit en mindre katastrof och det något delar jag med alla kollegor. Det är någonting som inte fungerar.

Sollentuna häktet öppnades i början av april och är Sveriges modernaste häkte med 240 platser. Dennis Hardings kritik handlar främst om de, som han menar, förnedrande kroppsbesiktningar som hans klienter genomgår efter advokatförhör eller polisförhör. De häktade får klä av sig nakna och böja sig fram för att bakifrån kontrolleras av personalen:

– Det här har tre klienter som sitter eller har suttit på häktet nu under sista månaderna bekräftat det. De tycker att det är ytterst kränkande att utsättas för en sådan här behandling.

Enligt kriminalvården har personalen på häktena rätt att göra kroppsbesiktningar  men Dennis Harding säger att det här inte förekommer på andra häkten, särskilt inte efter ett advokatbesök eller polisförhör.

– De andra häktena tillämpar inte alls kroppsbesiktningar. Det har jag aldrig hört talas om ens så det här är unikt, säger Dennis Harding.

Han är också kritisk mot de långa väntetiderna vid klientbesök, upp till 45 minuter i många fall, tid som han senare debiterar domstolarna. I längden drabbar det här skattebetalarna, menar han.

Personal inom kriminalvården som Radio Stockholm har varit i kontakt med bekräftar att väntetiderna är längre i Sollentuna än på andra häkten. Sollentuna häktet tillhör en ny generation häkten med en högre säkerhet och där har man andra rutiner, något som enligt kriminalvården förklarar de långa väntetiderna. Dennis Harding däremot har ingen förståelse för de nya rutiner.

– Varför man har väntetider på 45 minuter är ju också väldigt intressant. Det är obegripligt varför man har ett sådant system, det är uppenbart att det inte fungerar.

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.