Sollentuna

Missförhållanden på häkte ska bort

1:44 min

Kriminalvården vill tillsammans med advokatssamfundet försöka lösa de problem som finns på Sollentuna häktet. Som vi kunde i berätta i morse har advokat Dennis Harding anmält häktet till Justutieombudsmanenn på grund av långa väntetider och kränkande kropssbesiktningarna.

– Vi har en ambition att vi ska ta en diskussion med advoktarna om att förbättra deras villkor på Sollentunahäktet, säger Anders Annerfalk, informationschef på kriminalvården.

Brottsmålsadvokaten Dennis Harding är mycket kritisk till Sollentunahäktets rutiner. Advokaterna får vänta upp till 45 minuter på att få tala med sin klient och efteråt är det vanligt att klienterna utsätts för kränkande kroppsbesiktningar.

– De andra häktena tillämpar inte alls kroppsbesiktningar. Det har jag aldrig hört talas om. Det här är helt unikt, säger Dennis Harding.

Anders Annerfalk, informationschef på kriminalvården beklagar kritiken.

– Vi är de första att beklaga om det är advokaterna anser att det är besvärliga besök för klienterna. Vi är måna om att klienterna ska ha den rättstrygghet det innebär att få tala med sin advokat på ett okomplicerat sätt, säger han.

Häktet i Sollentuna är byggt på ett annat sätt än andra häkten i Stockholm. Här finns en högre säkerhet och det märks bland annat genom att cellerna och besöksrummen ligger på olika våningar. På de andra häktena ligger besöks- och förhörsrum på samma våningsplan och där går det fortare. Anders Annerfalk vill inte säga om det genomförs fler kroppsbesiktningar på häktet i Sollentuna än på andra häkten men det så få som möjligt.

– Vi gör inte särskilt många kroppsbesiktningar utan vi gör det av säkerhetsskäl när vi gör den bedömningen. Det är inte regelmässigt, säger Anders Annerfalk.

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.