Politikernas visstidspension

Olofsson har fått högst ersättning

2:04 min

Politiker som avgår från ett heltidsuppdrag kan kvittera ut tiotusentals kronor i månaden – utan att behöva söka nytt jobb. Den före detta politiker i länet som fått allra mest pengar varje månad de senaste två åren i så kallad visstidspension är vänsterpartisten Margareta Olofsson, som lämnade stockholmspolitiken 2006.

De senaste åren har Margareta Olofsson fått över 50.000 kronor i månaden före skatt. Men hon visste inte att hon var den som fått mest pengar.

– Det hade jag ingen aning om att det var så, men för min del har det ju av olika skäl varit så att jag har tagit ut de pengarna. Sen att det råkar vara mest, det beror på att jag inte har haft något jobb, jag har inte fått något erbjudande om jobb heller. Jag kanske dessutom var äldst som lämnade politiken.

När politiker som haft heltidsuppdrag under en längre tid avgår har de möjlighet att få en visstidspension fram tills de fyller 65. Om de får ett nytt jobb före dess så minskas deras visstidspension.

Margareta Olofsson avgick hon 2006, när hon var 59 år. Hon säger att hon tycker att reglerna behöver ses över, så att före detta politiker inte kan få den här ersättningen under för lång tid. Men själv har hon inte övervägt att avsäga sig sin visstidspension och hon började heller inte söka andra jobb när hon slutade med politiken.

– Nej inte på en gång, det gjorde jag inte. Jag var trött när jag slutade.

Men Margareta Olofsson säger att hon tycker att politikerna i dag ska se över om visstidspensionen inte skulle gälla som en ersättning under bara ett år, som en övergångsersättning innan politikern hittat ett nytt jobb:

– Jag tycker att man måste ändå fundera på att kanske ändra reglerna för det och ha en övergångsperiod på ett år.

Frågan är vad andra i Vänsterpartiet tycker om att en av deras politiker är den som fått mest ersättning de senaste två åren. Radio Stockholm ställde frågan till John Hörnquist, ordförande för Vänsterpartiet i Stockholms stad och län.

– Alltså, hon har ju gått på de avtal som fanns då och hon har inte brutit mot några regler som partiet har haft, så att jag har svårt att uttala mig om hennes enskilda fall, det måste ju hon svara på själv, säger han.

– Men som regelsystem, så tycker jag inte att det är bra att reglerna är så generösa och att de verkar under så lång tid. Jag tycker att det måste finnas mer av en omställningsförsäkring och vara mindre generösa regler, säger John Hörnquist.

Monica OK, Lidingö 10:57

Slutar man på egen begäran skall man inte ha lönen kvar. Det är rimligt att dom skall söka jobb som alla andra.

Karl-Erik 11:33

Att jobba med politik på heltid i minst tolv år är ingen dans på rosor.

Vad tycker du?

Hör av dig till oss. Mejla Stockholmsnytt@sverigesradio.se eller kommentera direkt här på vår sida.

Visstidspension

Förtroendevalda inom landsting och kommuner som avgår efter fyllda 50 år men före 65 år har rätt till visstidspension.

Visstidspensionen betalas ut varje månad fram till dess att ålderspensionen börjar betalas ut, dock tidigast vid 65 års ålder och senast från 67 år.

Före år 2003  fanns inte kravet på att den förtroendevalda ska vara 50 år fyllda.  

För att få full visstidspension måste den förtroendevalde ha haft heltidsuppdrag i minst tolv år. Om den förtroendevalde får ny förvärvsinkomst minskas visstidspensionen.

Med förvärvsinkomst menas till exempel inkomst av anställning, offentligt uppdrag eller rörelse. Det gäller också om den förtroendevalda får sjukpenning eller tjänstepension.

Källa: KPA pension

Så gjorde vi

Reportrar från alla P4 stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlig arbetstagare blir arbetslös.

Här på Radio Stockholm har vår reporter den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting för att ta fram de uppgifter vi behövde. Materialet har sedan lagts in i en excelfil (datafil), där vi kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension och göra våra intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.