Kvinnor tänker mer på hälsan än män

Kvinnor är mer hälsomedvetna än män.

Det visar i alla fall en ny opionsundersökning som gjorts på uppdrag av konsumentföreningar, bland annat Konsumentföreningen Stockholm. 

Tre av fyra kvinnor tänker ofta eller alltid på vad de ska äta för att behålla hälsan. Endast hälften av männen funderar över kosten på det här sättet, enligt undersökningen.

Drygt hälften av de tillfrågade tycker att det är ganska lätt att veta vilken mat som hälsosam att äta. Var fjärde tycker att det är mycket lätt.

Tidningar, sjukvården och TV är de viktigaste informationskällorna. Störst är kännedomen om officiella kostråd som tallriksmodellen och råd om att äta mindre sockerrik mat, t ex sötad yoghurt.

87 procent har hört råd om att man ska äta mindre sockerrik mat och 66 procent att man ska äta mindre stärkelserik mat. Fler kvinnor än män har hört råden.

Undersökningen genomfördes av SKOP på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm med flera konsumentföreningar mellan den 18 maj och den 9 juni. Drygt 1100 personer spridda över hela landet intervjuades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".