Politikernas visstidspensioner

Fick miljoner av staden trots jobb

1:47 min

En del före detta politiker i länet har haft möjlighet att få ut stora pengar från kommunen i så kallad visstidspension till de fyller 65 år som de tjänat mycket pengar vid sidan av på nya jobb. I dag räknas visstidspensionen ned om personen får ett nytt jobb. Men så var det inte tidigare. Ett exempel på en person som fått mycket pengar av skattebetalarna - samtidigt som han tjänat mycket pengar på ett nytt jobb är Mats Hulth, tidigare socialdemokrat i Stockholm stad.

– Min generation hade ytterst förmånliga villkor och sedan ändrade man regelverket succesivt, säger Mats Hulth.

Mats Hulth var socialdemokratisk politiker i Stockholms stadshus i många år från 1970-talet. Han var bland annat finansborgarråd i två omgångar på 80- och 90-talet och avgick 1998. Sedan han avgick har han fått närmare 6 miljoner kronor från staden i visstidspension.

I dag minskas visstidspensionen om den före detta politikern får ett nytt jobb, men så var det inte när Mats Hulth fick sitt avtal.

När han slutade med politiken blev han vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, och fick en hög lön.

År 2009, när han fick drygt 570 000 kronor från Stockholm stad, tjänade han totalt drygt 3,7 miljoner det året, enligt Skatteverket.

Men han hade ingen tanke på att avsäga sig de kommunala pengarna, trots att han hade fått ett så välbetalt jobb:

– Jag har aldrig hört talas om att någon har avsagt sig en inarbetad pension som man har rätt till. Det har inte jag hört talas om och det är inte heller någon tanke som jag har kommit på själv.

Men funderade du någon gång på rimligheten i det här?

– Nej, man ändrade ju reglerna sen men när jag jobbade 22 år i stadshuset så var ju villkoren de jag nu följt.

De som var politiker före 1983 hade liknande avtal som Mats Hulth, så flera andra äldre politiker har liksom honom kunnat tjäna hur mycket som helst och ändå få hela sin visstidspension, bland annat moderaten Carl Cederschiöld.

Precis som de andra politiker som vi har intervjuat om visstidspensioner så återkommer Mats Hulth gång på gång till att han bara har följt reglerna.

– Jag följde de regler som gällde för min period.

Fråga

Vad tycker du?

Hör av dig till oss. Mejla Stockholmsnytt@sverigesradio.se eller kommentera direkt här på vår sida.

Johanna Sjöqvist

P4 Radio Stockholm

En ny vår 9:05

Finnes: 50+ Önskas: Förtroendeuppdrag. Allt av intresse. Jag kan anta vilken ståndpunkt som helst.

Företagar Nilsson 14:19

Det Billström verkar vilja säga är att kommunerna ska ge 50000 kr i månaden till alla som startar eget. Med sådana regler får vi fart på företags-starterna här i landet. Nackdelen blir förmodligen att vi slutar som Grekland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.