Politikernas visstidspensioner

Skarp kritik mot reglerna

2:27 min

Sveriges Radios granskning av systemet med visstidspensioner till avgångna politiker har väckt stor uppmärksamhet och det finns både de som är kritiska och de som anser att systemet behövs. En av de som är mycket kritiska till systemet är Eric Erfors, ledarskribent på Expressen.

– Det här är alltså ett fullständigt horribelt system och jag förstår alla som har reagerat på detta och vi kan inte ha det på det här sättet, därför att det här skadar förtroendet för demokratin när politiker skaffar sig ett speciellt, alldeles eget privilegiesystem.

Ja Eric Erfors skräder inte orden när han talar om systemet med visstidspensioner, den ersättning som politiker som under en längre tid haft heltidsuppdrag kan få när de avgår. Ersättningen betalas ut fram till dess att personerna fyller 65 och inga krav på att de ska söka nytt jobb ställs.

I morse berättade Radio Stockholm om Annika Billström, tidigare socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, som med fått ut stora summor i visstidspension, samtidigt som hon drivit sitt eget bolag. Helt enligt reglerna, men Eric Erfors är kritisk...

– Ja, alltså, det går alltid att hänvisa till regelverket. Ett - det är ingen som tvingar henne att följa det så kallade regelverket. Två - då hamnar vi i den här situationen att hon hänvisar till att det här har fattats i politisk enighet och det ger ju verkligen den här bilden av en politisk klassen som skapar speciella privilegier för sig själva.

Men det finns också de som ställer sig på politikernas sida. Erik Nilsson var tidigare socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholms stad, idag skolchef i Botkyrka. Och han säger att det behövs någon form av övergångssystem för politiker som lämnar sina uppdrag...

Socialdemokraten Erik Nilsson lämnade sitt jobb som skolborgarråd strax före maktskiftet i stadshuset 2006. När han sökte nytt jobb - nu som tjänsteman låg hans politiska färg honom i fatet menar han.

Lena Hjulström 16:43

Jag skäms för Sverige. Dags att uppmana till civil olydnad.

Vad tycker du?

Hör av dig till oss. Mejla Stockholmsnytt@sverigesradio.se eller kommentera direkt här på vår sida.

Maria Blomquist Mattias Pleijel Wivianne Svedberg

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.