Stockholm

"Zinken" kan drivas av privat företag

1:46 min

Zinkensdamms Idrottsplats på Södermalm i Stockholm kan komma att drivas av en privat aktör i framtiden. Idrottsnämnden i Stockholms stad har beslutat att konkurrensutsätta driften av Zinkensdamns IP. Sonny Lööf är VD för Liselott Lööf AB, det bolag som tidigare har utmanat stadens rätt att sköta driften på Zinkensdamns IP. Han tror att de kommer att driva Zinkensdamms IP bättre än Stockholms stad om de vinner upphandlingen.

– Det finns en del att göra som vi som privat aktör och mindre entreprenör ser nu som kanske inte idrottsförvaltningens personal eller idrottsförvaltningen vill eller kan göra, säger Sonny Lööf.

Vad skulle det vara?

Ja men då är vi inne på lite yrkeshemligheter som om vi får uppdraget kommer att visa, säger han.

Zikendamns IP är mest känd som hemmaplan för Hammarby Bandy. Samme Sonny Lööf är också ordförande för Hammarby Bandy AB, därför är viljan att sköta driften av Zinkensdamns IP så starkt. Ett problem som de skulle vilja råda bot på om de får ta över driften är bristen på omklädningsrum, säger Sonny Lööf.

– Det är ett jättestort problem att Zinken är som den är. Det är lite "sunkiga Zinken". Våra ungdomar har ingenstans att vara.  Var ska de klä om sig? Man kan inte släpa på hockeytrunkar och bandytrunkar och annat. Det är det som är problemet att det inte finns bodar eller omklädningsrum, säger Sonny Lööf.

Han säger också att varken idrottsklubbar eller publik behöver oroa sig för att saker och ting ska bli sämre under en privat aktör.

– En privat aktör kan naturligtvis sköta det här lika bra som en kommunal, utan för att den saken säga att kommunal är dåliga.

Förra året la Stockholm Stad ut alla idrottsplatser i Västerort på anbud men då anbuden från de privata aktörerna var för dåliga avbröt staden upphandlingen. Samma sak kan komma att upprepas men det tror inte Sonny Lööf. Hans bolag ska lägga ett så attraktivt anbud som möjligt, säger han.

– Vi måste ju ha en vinst på allt vi gör men vi kommer att skära ordentligt där med osthyvel.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.