Sundbyberg

Bolag ska jobba för överdäckning

1:13 min

Sundbybergs kommun startar ett bolag som ska ha till uppgift att överdäcka tågspåren som går igenom centrala Sundbyberg. Det största problemet är att få fram pengar men att låta de nya spåren dela Sundbyberg är en omöjlighet, anser kommunledningen i Sundbyberg.   

– Bolaget ska fokusera bara på den här frågan och hitta lösningar, säger Jonas Nygren som är socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg.

Vad blir den största utmaningen?

– Att finna en bra finansieringslösning, det vill säga att hitta pengarna som behövs för att överdäcka fyra spår kommer fram, säger han.

Runt 7 miljarder kostar en tunnellösning vilket är 3 miljarder mer än om spåren läggs i marknivå. De pengarna finns inte idag och för kommunen är fyra spår som delar stan en omöjlighet.

– Två spår till i ytläge är ju inte en bra lösning utan vi utgår ju i från att det blir en överdäckning, säger Jonas Nygren.

Projektet genom Sundbyberg är tekniskt komplicerat då tågen ska rulla under tiden och bygget kan tidigast börja sent 2013 eller 2014 som det ser ut nu och då kommer Citybanan inte att kunna utnyttjas på bästa sätt.

– Att man då färdigställer ett bygge som inte får full effekt beroende på att man inte tog ansvar för Mälarbanan blir ju väldigt problematiskt. I den bästa av världar skulle ju Mälarbanan stå klar i sin helhet 2017 men det är nog inte möjligt, säger Jonas Nygren. 

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.