Stockholm

Södra länken öppen igen

Södra länken har varit stängd sedan i morse på grund av ett tekniskt fel. Nu är den precis öppnad igen efter att ha varit stängd i nära sex timmar.

– Strax före åtta så tappade vi kommunikationen till vårat kommunikationsnät och det betyder att vi inte kan styra vårt säkerhetsarbete från tunneln, säger Stefan Lindgren, enhetschef på trafikverket.

Varför måste man stänga för det?

– Därför att vi har en väldigt hög säkerhetsnivå i tunneln och vi måste helt enkelt kunna stänga av den och styra våra fläktar och all annan utrustning som gör tunneln säker och den kan vi inte styra om nätverket är ur funktion.

Men om de inte fungerar, varför kan man inte köra bil där ändå?

– Därför att om det skulle inträffa något i tunneln skulle vi inte få information om det. Vi kan inte stänga av tunneln eller göra några åtgärder eller styra luften, säger Stefan Lindgren. Det behöver vi kunna göra för att tunneln ska vara säker.

Vad är det som har hänt då?

– Det är vårt datanätverk som har fått ett fel och det håller vi på att åtgärda just nu. Jag hoppas att det kommer att vara klart inom kort.

Hur kan det hända?

--Det vet vi inte utan det får vi titta på sedan. Nu lägger vi all fokus på att åtgärda felet, släppa på trafiken och lösa upp köerna. Det får vi titta på senare under eftermiddagen eller i morgon, säger Stefan Lindgren.

Har ni inget extra system för sådant här?

– Jo, det här systemet är redundant och vi har alltså en reserv men det är förmodligen där felet har uppstått men det får vi analysera i eftermiddag.

Vad gör ni nu?

– Nu jobbar vi för fullt med att åtgärda felet. Vi hoppas att vi ska ha felet åtgärdat och trafiken påsläppt till 13.30, säger Stefan Lindgren.