CombiTech ger sig inte i upphandlingsbråket

Försöket med trängselskatter i Stockholmstrafiken kan komma att försenas ytterligare. Företaget Combitech ger inte upp sin kamp för att få Vägverket att göra om upphandlingen när det gäller tekniken till försöket.

Företaget IBM vann upphandlingen av teknik till försöket med trängselskatt. Men konkurrenten Combitech tänker nu driva frågan om upphandlingen så långt det är möjligt.

Ärendet har redan varit uppe i länsrätten och kammarrätten. Länsrätten beslutade att upphandlingen var felaktig och att den skulle göras om.

Kammarrätten konstaterade därefter att avtalet mellan Vägverket och det vinnande företaget IBM är bindande men tog aldrig ställning till om själva upphandlingen hade gjorts korrekt.

Det finns alltså bara en dom när det gäller själva upphandlingen och enligt den gick inte upphandlingen rätt till. Combitech vill nu att regeringen säger åt Vägverket att göra om upphandlingen, annars kommer ärendet att överklagas till högsta instans.

- Sverige har genom sitt medlemskap i EU åtagit sig följa beslut och domar, det finns fortfarande bara en dom i ärendet och det är länssrättens beslut som säger att hela upphandlingen ska göras om, säger Jonas Ågren, juridiskt ombud för företaget Combitech, till Radio Stockholm.

De möjligheter som finns är, enligt Jonas Ågren, att överklaga beslutet till regeringsrätten eller att vända sig direkt till EU-kommissionen som har ett särskilt förvarande när det gäller sådana här frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".