Sollentuna kommun kritiseras av antirasister

Sollentuna kommun kritiseras nu för passivitet inför den demonstration som högerextrema grupper planerar i Sollentuna nu på lördag.

På polisens begäran vill de styrande kommunpolitikerna arrangera motdemonstrationer vid ett senare tillfälle, detta för att undvika eventuella sammandrabbningar.

Men Nätverket mot rasism anser att fredliga demonstrationer måste genomföras redan samma dag för att markera ett tydligt ställningstagande.

Mordet på en 14-årig pojke i Sollentuna i lördags har fått högerextrema grupper att planera en demonstration på lördag.

Detta trots att den mördade pojkens familj öppet tagit avstånd från högerextrema grupper.

Nu har även Nätverket mot rasism sökt tillstånd för att demonstrera i kommunen på lördag fast vid ett separat tillfälle och Göran Samuelsson, talesman för Nätverket understryker att man inte vill ha konfrontation.

Men kommunledningen vill vänta till nästa lördag för att vara helt säker. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Torbjörn Rosdahl, säger att kommunen har reagerat mycket skarpt på händelsen:

-När barn dödar barn vill inte vi göra politik av det hela, säger Rosdahl. Han tycker att polisens rekommendation att vänta med manifestationer till senare är sund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".