SR:s vd kritiserar felaktiga larmmeddelanden

För andra gången på en vecka sände Vägverket i morse ut felaktiga larmmeddelanden över Radio Stockholms frekvenser i området runt bygget av Södra länken-tunnlarna i södra Stockholm.

Ttrafikanter oroades av de utsända meddelandena och Sveriges Radios VD Peter Örn anser att incidenten är oacceptabel.

-Allmänheten måste kunna lita på att varje ord som sägs när det är ett viktigt meddelande är sant. Det kan handla om att klara liv, säger Peter Örn. Han kräver nu en garanti  av Vägverkets ledning för att det inte ska upprepas.

Det är olagligt att bryta Sveriges Radios sändningar. Trots det har vägverket två gånger tagit över frekvenserna och sänt felaktiga larmmeddelanden inne i Södra länken.

De bilister som hört meddelandena har befunnit sig i en påfart till södra länken, vid Sickla, som är öppen för trafik. Meddelandena har bland annat handlat om att det brinner i tunneln och att bilisterna ska lämna sina bilar och uppsöka närmaste nödutgång.

I morse sattes meddelandena igång av ett automatiskt larmsystem, som utlöstes när tunneln tvättades med hett vatten.

Birger Höök, biträdande vägdirektör på Vägverket, lovar att händelsen inte kommer att upprepas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".