Kommuner i startgroparna för äldrevård på Mallorca

Äldrevård utomlands i hotellinspirerad miljö kan bli aktuellt för flera Stockholmskommuner att införa.

I går kom representanter från flera kommuner i länet hem efter en studieresa till Mallorca.

Kalle Bern, folkpartist och ersättare i Stockholms kommunfullmäktige, var nöjd med det han sett:

-Det här är framtiden. Det här är det nya. Vi har ju själva bott på det, i de rum där vårdnadstagarna ska bo.

FontSana i Palma på Mallorca är ett seniorboende som liknar ett hotell med pool, restaurang och gym, fast handikappanpassat och med vårdpersonal dygnet runt.

Där ska äldre svenskar kunna få rehabilitering i ett par veckor.

HSB Omsorg arrangerade resan och med fanns folk från flera kommuner i Stockholms län: Täby, Solna, Sundbyberg, Lidingö, Norrtälje, Tyresö och Stockholm.

Stockholm skickade ingen officiell representant utan folkpartisten Kalle Bern åkte för egna pengar, och moderaterna skickade ett eget ombud.

I Solna finns redan en politisk majoritet över blockgränserna för idén med äldrevård utomlands och omvårdnadsnämndens ordförande, folkpartisten Lise-Lotte Berthrand, säger till Radio Stockholm att utlandsalternativet inte blir dyrare för kommunen - kortidsboende för äldre kostar 1500 kr hemma i Solna, jämfört med 1050 på Mallorca.

Om kommunen eller den äldre ska stå för resan återstår att lösa.

I november ska HSB Omsorg genomföra en provmånad med ca 20 svenska pensionärer på Mallorca. Då hoppas både Solna och Täby kunna delta.

I Stockholm är idén längre ifrån att bli verklighet, men på servicehuset Pilträdet tycker rullstolsburne Bengt Sörling att tanken är bra:

-Det låter ju spännande och behagligt. Frågan är hur genomförbart det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista