För nära och för fort

1:18 min

Mer än var fjärde bilist kör för nära fordonet framför och hälften kör för fort. Det visar stickprovsanalyser som gjorts på E4an vid Järvakrog. Alexander Hurtig projektledare på Trafikverket

– Det vi kunde konstatera, vilket är ganska anmärkningsvärt, är att upp till 28 procent av bilisterna håller ett kortare avstånd än en sekund till framförvarande fordon och då i hastigheter där 50 procent körde faktiskt för fort samtidigt. Det här i kombination leder till olyckor, så kallade upphinnande- olyckor, säger Alexander Hurtig projektledare på Trafikverket. Det är ett väldigt tydligt exempel på vad som faktiskt händer där ute, säger han.

När man är stressad så känner man ju att man måste komma fram.

– Ja visst och man måste reflektera hur man själv är och hur man gör. En olycka på fel plats kan ge oanade konsekvenser för medtrafikanter. Vi hade en trafikolycka i Pampas där trafiken stod stilla i fyra timmar och det kostade samhället 33 miljoner kronor bara i restidsförluster så varje olycka påverkar ju andra. För min egen del tror jag att det är viktigt att reflektera över vad jag gör. Inte fokusera så mycket på vad andra gör utan att jag ska göra det jag kan, säger Alexander Hurtig.