Arkivbild från derbyt mellan AIK och Djurgården. Foto: Scanpix

Polisen tar betalt på matcher

1:52 min

Polisen i Stockholms län kommer att börja ta betalt för att bevaka idrottsevenemang som arrangeras av aktiebolag. Mellan 40 000 och en miljon kan det komma att kosta. Idag presenterade polisen i Stockholms län en prislista för vad det kommer att kosta klubbarna. Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm säger att det borde skett tidigare.

– Vi är tvungna att göra det här. Det är fastställt i lagen, och bolagiseringen av klubbarna har skett successivt, säger Carin Götblad. Man kan säga att vi borde ha börjat tidigare men vi börjar nu.

40.000 kronor för en ishockeymatch och upp till en miljon för ett högsriskderby i fotboll så mycket får polisen börja ta betalt för från och med den 1 juli nästa år.

Fram till dess kommer det vara en övergångsperiod med 75 procents rabatt för klubbarna. Alla evenemang som arrangeras av aktiebolag kommer att få betala. I Stockholm handlar det om sex klubbar: AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey och Hammarby Fotboll och Bandy. Däremot slipper de ideella idrottsföreningarna.

Det är bara insatserna på och runt omkring arenan som polisen får ta betalt för säger Carin Götblad.

– Närmaste området runt omkring men inte stora områden runt omkring. Förordningen säger att vi ska ta 920 kronor i timmen och polisman så det blir väldigt mycket pengar.

Det här kan bli mycket pengar och stockholmsklubbarna går inte särskilt bra. Vad fick ni för reaktioner på det här?

– De är ju bestörta över den här kostnaden, självklart, säger Carin Götblad. Och det har jag förståelse för men det här var ingen överraskning för dem. Vi har haft en dialog om det här länge, länge och vi har informerat dem om hur vi ser på lagen och att vi måste och kommer att tillämpa den. Det var det vi presenterade nu så de blev inte överraskade.

Peter Linder som är VD för AIK Hockey säger att det kan bli åskådarna som i slutänden får betala.

– Det kan betyda allt från höjda biljettpriser till att man måste lägga ner ambitionen på det sportsliga, säger han.

 

Fråga

Fakta bevakningskostnader

De nya villkoren gäller matcher där beslut tas från och med i dag, den 17 oktober 2011, och som spelas den 14 november eller senare.

Den stora delen av ersättningen är en timkostnad på 920 kronor per polis och kommer att beräknas för poliser som arbetar nära arenorna. Kostnaden är bestämd i en särskild förordning som regeringen beslutat.

I Stockholm finns sex klubbar som kan komma i fråga, eftersom de drivs i aktiebolagsform och spelar i någon av de två högsta divisionerna. Det är AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey samt Hammarby Fotboll och Bandy.

För samtliga gäller en 75-procentig nedsättning av ersättningarna fram till den 1 juli 2012.

För ishockeyn gäller att de vanliga seriematcherna blir betalningsfria, eftersom polisens beslut om dessa matcher redan har tagits. Inriktningen har hela tiden varit att ha en omställningsperiod, men genom det tidiga beslutet blir den mer generös.

För två så kallade högriskmatcher vardera kommer betalningskrav att utgå. Detsamma gäller eventuella matcher i ishockeyns slutspel.

För bandyn gäller att den enda matchen med viss risk spelas före den 14 november, varför inget betalningskrav ställs. För övriga matcher gäller att inga särskilda polisinsatser hittills har krävts. Om det fortsätter så, kommer därför inte heller några betalningskrav att ställas. Men ständiga bedömningar av hotbilder kan förändra detta.

För fotbollen gäller att betalningskrav ställs när serierna startar till våren men den 75-procentiga nedsättningen gäller under omställningsperioden.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista