Polisen tar betalt på matcher

1:52 min

Polisen i Stockholms län kommer att börja ta betalt för att bevaka idrottsevenemang som arrangeras av aktiebolag. Mellan 40 000 och en miljon kan det komma att kosta. Idag presenterade polisen i Stockholms län en prislista för vad det kommer att kosta klubbarna. Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm säger att det borde skett tidigare.

– Vi är tvungna att göra det här. Det är fastställt i lagen, och bolagiseringen av klubbarna har skett successivt, säger Carin Götblad. Man kan säga att vi borde ha börjat tidigare men vi börjar nu.

40.000 kronor för en ishockeymatch och upp till en miljon för ett högsriskderby i fotboll så mycket får polisen börja ta betalt för från och med den 1 juli nästa år.

Fram till dess kommer det vara en övergångsperiod med 75 procents rabatt för klubbarna. Alla evenemang som arrangeras av aktiebolag kommer att få betala. I Stockholm handlar det om sex klubbar: AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey och Hammarby Fotboll och Bandy. Däremot slipper de ideella idrottsföreningarna.

Det är bara insatserna på och runt omkring arenan som polisen får ta betalt för säger Carin Götblad.

– Närmaste området runt omkring men inte stora områden runt omkring. Förordningen säger att vi ska ta 920 kronor i timmen och polisman så det blir väldigt mycket pengar.

Det här kan bli mycket pengar och stockholmsklubbarna går inte särskilt bra. Vad fick ni för reaktioner på det här?

– De är ju bestörta över den här kostnaden, självklart, säger Carin Götblad. Och det har jag förståelse för men det här var ingen överraskning för dem. Vi har haft en dialog om det här länge, länge och vi har informerat dem om hur vi ser på lagen och att vi måste och kommer att tillämpa den. Det var det vi presenterade nu så de blev inte överraskade.

Peter Linder som är VD för AIK Hockey säger att det kan bli åskådarna som i slutänden får betala.

– Det kan betyda allt från höjda biljettpriser till att man måste lägga ner ambitionen på det sportsliga, säger han.

 

Fråga