Journalisterna inför rätta i morgon

1:34 min

Etiopiska journalister har olika åsikter om hur det kommer att gå för stockholmaren Martin Schibbye och hans journalistkollega Johan Persson som står åtalade för bland annat terrorbrott i Etiopien imorgon när rättegången startar. Chefredaktören Tamrat Giorgis på engelskspråkiga tidningen Fortune säger att intresset varit svalt.

 – Det har inte varit så stor uppmärksamhet kring fallet med svenskarna i Etiopien eller så stark åsikt hos folket, enligt chefredaktören Tamrat Giorgis. Han är prydligt klädd och han tar emot i sitt kontor. Etiopiens regering betraktar inte svenskarna som journalister utan förklädda till sådana men de flesta andra av oss tror att de är journalister, säger chefredaktören. Definitionen av terrorism är vid och det är svårt att se var gränsen går, säger Tamrat Giorgis.

– Det är allvarliga anklagelser och det kan bli ett strängt straff, säger han. Men Abraham Fisahha,  en erfaren journalist i Etiopien som bland annat jobbat för BBC och Al Jazeera förväntar sig att journalisterna kommer att släppas snabbt. Kanske skickas de ut ur landet inom några dagar om åtalet läggs ner, säger han. Han hoppas att den internationella uppmärksamheten och premiärministerns möte med Norges statsminister kommer att få effekt. Ett annat möjligt alternativ är att de efter några år i fängelse benådas och släpps.

Ekots Beatrice Jansson, Addis Abeba