Trygghetsrum saknas i tunnelbanan

1:44 min

Det finns alldeles för få lokaler i kollektivtrafiken för ordningsvakter att omhänderta stökiga personer i väntan på polis. Det anser Fackförbundet Transport som nu riktar skarp kritik mot SL. De rum som tidigare fanns har SL istället hyrt ut anser facket. SL håller inte med.

– Ja, om jag är ute och reser och vill ta mig en kopp kaffe så kan jag gå in och köpa i en liten Coffea Shop som var ett omhändertagnings- och gripande rum förut. Det har blivit kommersiella ytor som man tjänar pengar på, säger Björn Breivik, regionalt skyddsombud på Transport i Stockholm.

Ett trygghetsrum som SL väljer att kalla det, används av ordningsvakter för att omhänderta folk i väntan på polis. Rummet är oftast på 3 till 4 kvadratmeter och med en kamera i. I dag finns det nio rum på fem stationer. I Stockholms kollektivtrafik finns det 155 pendel- och tunnelbanestationer. Men facket vill ha fler rum, helst ett på varje station eftersom de fyller en viktig funktion, säger Björn Breivik:

– Har man inget rum att gå till då har man en otrevlig våldsituation ute bland allmänheten och det kan för ordningsvakterna vara farligt, det kan för de som passerar förbi vara farligt och för den som är gripen och omhändertagen vara väldigt kränkande.

De här utrymmena är idag hårdvaluta för SL, säger facket. Ett omhändertaganderum kostar pengar, medan en lokal som man hyr ut tjänar man pengar på.

SL slår ifrån sig kritiken och säger att man visst prioriterar de så kallade trygghetsrummen. Till våren kommer 5 nya rum stå färdiga och ambitionen hos SL är att färdigställa 6 till 8 rum om året, så bilden som facket målar upp stämmer inte, säger trygghetschefen på SL Jeanette Hedegüs.

- Och det är den uppfattning som kommer utifrån kritiken och den kommer jag inte kunna stödja för jag anser inte att det är den diskussionen som vi för inom SL att nu tar vi hellre en kommersiell yta och har det till kaffeförsäljning än att vi tänker på tryggheten. Tryggheten är en utav de viktigaste prioriterande frågorna vi har, säger Jeanette Hedegüs, trygghetschef på SL.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se