Rättegång i Etiopien skjuts upp

Rättegången mot stockholmaren Martin Schibbye och han journalistkollega Johan Persson i Etiopien skjuts upp till på torsdag. Förhandlingarna skulle egentligen börja idag och de två svenskarna såg spända ut när de kom in i rättssalen.

De två svenskarna var prydligt klädda när de fördes in i rättssalen iförda handfängsel som kopplade dem samman. De såg lite slitna ut. De var tagna av allvaret i situationen. Fler än hundra personer fanns i salen och förhandlingarna blev uppskjutna eftersom man fick flytta det till en större sal.

De två svenskarna fick uppge namn, adress och sina utbildningar. De blev lite märkligt och fnissigt när Martin Schibbye skulle försöka förklara sin adress i Farsta. De åtalades försvarsadvokater sa att de åtalade inte fått den fullständiga bevisningen som åklagaren åberopade, bland annat ett videoband.

Nu har åklagaren gett order om att bevisningen ska tas fram till torsdag men huvudmotivet till att rättegången skjuts upp till torsdag är att de två medåtalade gerillamännen som greps samtidigt saknar advokater för att de inte har råd. Nu ska de få det med etiopiska medel till torsdag.

De anhöriga var mycket skakade efter att ha suttit med i rätten.

– Det är overkligt, säger Martin Schibbyes mamma Karin Schibbye.

Hur ser de ut att må?

– De är fortfarande starka. De är fantastiska.

Vad hoppas du nu?

– Att det ska gå fort, säger Karin Schibbye.