Demenssjuk 90-åring avvisas nu

1:24 min

Om några timmar går flyget, där den 90-åriga demenssjuka Ganna Chyzhevska ska sändas tillbaks till Ukraina, trots att hon förgäves försökt få stanna hos familjen i Sverige. Hennes ombud, advokat Ignacio Vita, säger att det är ytterst svårt för äldre att få stanna med sina familjer i Sverige.

– De kraven man har på hur hälsotillståndet ska kunna förbättras är orimlig för att den exkluderar alla gamla människor, säger kvinnans advokat Ignacio Vita. Gamla människor blir inte bättre. De blir successivt sämre.

För att äldre ska få stanna i Sverige krävs dels att man inte kan få någon vård i hemlandet och dessutom att vården i Sverige ska leda till en varaktig förbättring av den sökandes hälsa. I det här fallet med en dement person, är utsikterna till förbättring små.

Möjligheterna till uppehållstillstånd av humanitära skäl togs bort år 2006. Numera finns en möjlighet att få uppehållstillstånd om man har synnerligen ömmande omständigheter. Dit räknas hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet.

Advokat Louise Bjurwill som har arbetat vid FN:s flyktingkommissariat i 20 år, säger att hon är upprörd på grund av fallet.

– Det är oanständigt. Det här är i paritet med ömmande skäl, säger hon. Om det här stämmer att man inte ifrågasätter kvinnan då är det ensam kvinna på 91 år, dement och inga anhöriga kvar i landet, säger Louise Bjurwill.