Utvisningen stoppas

0:43 min

Utvisningen av 90-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina stoppas, åtminstone tillfälligt. Europadomstolen har beviljat inhibition, uppger kvinnans advokat för Ekot. Migrationsöverdomstolen har just beslutat att pröva fallet med Ganna Chyzhevska igen.  

90-åriga demenssjuka Ganna skulle om en dryg halvtimme sättas på ett flyg tillbaka Ukraina.

Hon har hittills förgäves försökt få stanna hos sin familj i Järfälla men nu stoppas alltså utvisningen tillfälligt då fallet ska prövas igen.

Enligt hennes advokat har även Europadomstolen beviljat hans begäran om en så kallad inhibition, vilket också betyder att utvisningen skjuts upp - det rapporterar Ekot.

I den nya ansökan till Europadomstolen finns nya handlingar, bland annat ett intyg om Ganna Chyzhevskas hälsa från läkaren Ingvar Karlsson som är specialist på demensvård och där finns också ett intyg från Migrationsverkets förtroendeläkare samt beslutet från Migrationsverket om att hon ska utvisas.

Utvisningen har tidigare fått stark kritik. En av kritikerna är advokaten Louise Bjurwill som har arbetat vid FN:s flyktingkommissariat i 20 år. 

– Det är oanständigt. Det här är i paritet med ömmande skäl, säger hon. Om det här stämmer att man inte ifrågasätter kvinnan då är det ensam kvinna på 91 år, dement och inga anhöriga kvar i landet, säger Louise Bjurwill.

Däremot anser Migrationsminister Tobias Billström att utvisningsbeslutet i det här fallet är riktigt.

– Vi har skrivit en lagstiftning som är begränsad när det gäller anhöriginvandring, säger han. Lagen har vi för att det även finns ekonomiska sidor att ta hänsyn till. Det är lätt att känna för den som vill ha hit sina nära och kära men kostnaderna för detta skulle bli väldigt stor, säger Tobias Billström.