Hyresförhandlingarna

Hyresvärd vill chockhöja i innerstaden

1:41 min

6,5 procents höjning i innerstaden och 1,7 procent i ytterstaden. Nästa år vill Stockholmshem höja hyrorna betydligt mer innerstaden än i ytterområdena. De föreslår sex olika nivåer beroende på hur långt från centrum bostaden finns. Hyresgästföreningen är kritisk till att man inte tittat på standard på fastighet eller lägenhet utan bara på läget.

– Vi lämnade över vårt bud igår och det ligger på fyra nivåer. 1,7 procent i ytterområdena och 6,5 procent i innerstaden och två nivåer däremellan, säger Ingela Lindh som är VD för Stockholmshem. Det är den så kallade Stockholmsmodellen.  

Stockholmsmodellen är planen för att sätta hyror på ett nytt sätt i Stockholm bland annat baserat på lägenhetens storlek, standard och läge.

Hyresgästföreningen hoppade av samarbetet om modellen eftersom de tyckte att den skulle leda till höjda hyror i vissa fall och sänkta i andra, medan bostadsbolagen säger att det bara går att höja hyrorna enligt modellen.

Terje Gunnarson är ordförande för Hyresgästföreningen i Region Stockholm och han håller inte med om att Stockholmhem har vägt in alla faktorer enligt Stockholmsmodellen inför hyreshöjningen utan att de bara tittat på läget:

– Faktum är att det budet som har levererats är ett geografiskt indelat bud med den högsta höjningen är inne i staden och den lägsta utanför. Det finns inget som i den här sammanställningen visar att man tagit hänsyn till fastighetens standard eller lägenhetens standard, säger Terje Gunnarsson. 

Det håller inte Ingela Lindh, VD för Stockholmshem med om.

– Vår ambition med det här budet är ju att vi vill ta ett steg och närma oss Stockholmsmodellen men det är inte som Terje säger att vi bara använder läget. I vårt bestånd kan man säga att väldigt mycket av vilket standard vi har överensstämmer någorlunda med läget så i det här budet har vi inte bara gått på läget.

Fråga