Krav från Miljöpartiet

Trygghetsrum vid varje station

Miljöpartiet i Stockholms landsting kräver trygghetsrum vid varje tunnelbanestation. Radio Stockholm har tidigare idag rapporterat om att facket kräver fler kameraövervakade utrymmen där väktare kan hålla kvar omhändertagna personer i väntan på polis. 150 av 155 stationer saknar ett sånt rum idag. Nu kräver miljöpartiet ett vid varje station.

Ordningsvakten Fredrik Larsson visar upp ett av tre trygghetsrum nere i tunnelbanan vid Fridhemsplan. Hit kan han och hans kolleger ta personer som är våldsamma, fulla eller självmordsbenägna.

– Det finns en låda för kanyler och en bänk där vi kan stå och skriva vid och en kamera som filmar allt, säger  Fredrik Larsson.

Men som vi berättade i morse är de här trygghetsrummen sällsynta. Idag finns det bara nio stycken utspridda på fem stationer. Istället blir den som ska omhändertas ofta fasthållen på perrongen. Ibland med handbojor och mitt bland andra resenärer som passerar och det är kränkande tycker Miljöpartisten Yvonne Blombäck som sitter i SL:s styrelse.

– Att behöva ligga ute bland alla människor som går förbi. Det är inte rättssäkert och det är inte tryggt, säger hon.

Men om man ligger bland folk kanske man tycker att det är tryggt så att andra kan se vad som händer?

– Det är därför det finns kamera, säger Yvonne Blombäck. Det är därför den behövs.

Redan 2009 krävde Yvonne Blombäck kameraövervakade trygghetsrum i tunnelbanan. Sedan dess har SL iordningställt nio stycken men det är ett klent resultat tycker hon. 

Jeanette Hegedüs, trygghetschef på SL håller inte med. Trygghetsrummen byggs ut successivt. Till våren kommer ytterligare fem vara på plats, säger hon.

– Det är prioriterat och målsättningen är att det ska finnas på de stationer där vi har flest händelser och det är det vi har uppnått nu framförallt i city så jag tycker inte att det stämmer, säger hon.