Byggföretag lär av misstag - bygger billigare

Närmare 300 miljonlägenheter står tomma i Stockholmsområdet - de har inte blivit sålda. Nu har byggbolagen lärt av sina misstag och ska börja bygga lägenheter som folk har råd att betala, säger Madeleine Nobs, marknadschef på Skanska Nya Hem i Stockholm.

Skanska har i ett par år gjort kundundersökningar. Det har medfört att 70 procent av de bostäder företaget bygger idag byggs för folk med en normal inkomst. Även Bolagen JM och NCC satsar idag på en bredare målgrupp.

Lite mindre boendeyta och mindre exlusiva lägen ger priser som vanligt folk ska kunna hantera. Byggbranschens misslyckade satsning på lyxlägenheter i Stockholm ska alltså inte upprepas.

Hundratals av de här dyra lägenheterna har på senare tid sålts genom en kombination av rabatter och förmåner och ökad efterfrågan. Men fortfarande står runt 270 lägenheter med ett pris över 3 miljoner tomma i Stockholmsområdet, enligt en kartläggning från analysföretaget CVM, och de stora byggbolagen är idag eniga om att man missbedömde läget i slutet av 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".