Botkyrka

Tullingeborna inte imponerade

1:48 min

Tullingebor avfärdar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting som säger att Tullinge skulle förlora ekonomiskt på att bryta sig loss från övriga Botkyrka och bilda en ny kommun. Tullingebon Jens Jenslin tycker att rapportens slutsatser är skrämselpropaganda.

– Det är nog lite skrämselpropaganda att komma med sådana argument men samtidigt flyttar det in mycket folk som i Riksten där kommer det komma 5-6000 människor de närmsta fem åren. Och det är massa folk som har jobb och betalar skatt. På det hela stora kommer det att funka i det långa loppet och det är det som är viktig.

Tullinge har cirka 16 000 invånare. Orten domineras av villor och bostadsrätter. Den öppna arbetslösheten är på 1,7 procent. Botkyrka kommun har 4,8 procent. I snitt tjänar en Tullingebo 70 000 kronor mer än genomsnittet för Botkyrka.

Tullinge är helt enkelt välbärgat och man vill behålla mer av skatteinkomsterna, det har varit ett av de drivande argumenten bakom en delning men det som rapporten lite överraskade lyfter fram är kostnaderna som barn- och äldreomsorgen i den nya kommunen skulle få eftersom andelen barn och äldre är högre i Tullinge. Man kanske tvingas höja skatten, men den slutsatsen biter inte på de Tullingebor som Radio Stockholm pratat med.

– Det enda rätta nu är att ha en folkomröstning om det här så får folk säga sitt.

De närmaste veckorna ska flera informationsmöten hållas i Botkyrka där rapportens innehåll ska diskuteras.  Kommunledningens förhoppning är att Tullingeborna äntligen ska förstå att en delning inte är lösningen. En folkomröstning är inte aktuell, har kommunledningen också sagt men frågan är om Tullingeborna kommer att vilja höra med det örat. Tullingebon Sandor Gaal vill se en folkomröstning:

– Ja det vill vi så fort som möjligt.

Det spelar ingen roll vad utredningen kom fram till?

– Nej, det spelar ingen roll, säger Sandor Gaal.