Rättegången uppskjuten igen

1:14 min

Rättegången mot de båda svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har ajournerats till den 1 november. När rättegången inleddes i Addis Abeba i Etiopien för några timmar sedan läste domaren först upp åtalspunkterna. Efter det förde försvaret fram sin syn på åtalet mot svenskarna.

Med klara och tydliga röster förklarade svenskarna att de är journalister som samlar in uppgifter och inte terrorister. De sa att de inte stöttade någon terrororganisation och bad om ursäkt till den etiopiska regeringen för att de olagligt tagit sin in i landet.

De ville veta vilken typ av terror svenskarna anklagades för. De undrade hur det samtidigt kunde stå att de greps i strider som att de greps när de i hemlighet samlade in underrättelsematerial. Det gick inte ihop och åklagaren fick i uppgift av domaren att precisera. Advokaterna ville också ta del av den laptop som beslagtagits av svenskarna.

Åklagaren sa att han enligt etiopisk lag inte behöver lämna ut all bevisning i förväg men sa till stut att vissa kopior kunde de få. Åklagaren sa också att vittnen inte kunde komma inom kort eftersom det är så långt att resa.

Beatrice Jansson Addis Abeba