Inbrottsdrabbad fick vänta - polisen prioriterar

Stockholmspolisen ska nu granska om det gjordes något fel i samband med inbrottet i Samer al Khademis resebyrå i Rinkeby. Detta efter att Radio Stockholm rapporterat att det tog sju timmar innan någon patrull kom till platsen. Chefen för operativa enheten för länskommunikation, Carina Lennqvist Johnsson, medger att det är alldeles för lång tid.

– En målsägande ska ju inte behöva vänta så länge. Man ska ju få hjälp när man ringer oss, säger Carina Lennqvist Johnsson.

Nej, det spelade ingen roll hur många gånger Samer al Khademi ringde på polisstationen ungefär femtio meter bort från sin sönderslagna och länsade resebyrå, inte heller att han pratade i telefon med polisen ett tjugotal gånger. Inte förrän vid femtiden igår kom en patrull till platsen. Samer al Khademi tycker att polisen sviker affärsidkarna i Rinkeby.

– Jag tycker inte att jag får något skydd, ingen respons. Jag har inte fått något stöd, säger han.

Idag är jalusierna fördragna. Inne i lokalen ligger stora delar av inredningen sönderslagna. Väggarna är nedklottrade och på disken syns tydligt fotspår. Att ta skoavtryck, prover för DNA eller pensla fingeravtryck är ofta enda sättet att lösa inbrott. Förra året klarades bara sex av hundra butiksinbrott upp i Stockholm.

Någon teknisk undersökning av Samer al Khademis resebyrå har ännu inte gjorts och kommer antagligen inte bli av enligt polisen i västerort. En fråga om prioriteringar säger Carina Lennqvist Johnsson.

– Ja, det är ju svårt att säga. Vi får ju titta på det här från fall till fall. Det vi vet just nu är att vi har en markant ökning av bostadsinbrott i västerort just nu. Ska vi prioritera de fall vi ska åka på där vi ska göra tekniska undersökningar, så ligger bostadsinbrotten över inbrotten i företag i vår prioritering säger Carina Lennqvist Johnsson.