SL:s ekonomi försämras

Om inte antalet resenärer hos SL ökar de närmaste åren kan företaget tvingas till bespringar eller avgiftshöjningar. Det visar den långtidsprognos som företaget presenterat.

Företaget bedömer nu att det kommer att bli ett underskott mellan år 2006 och 2010 om inget förändras. För att täcka dessa underskott skulle SL-kortet i genomsnitt behöva höjas med 60 kronor per år under perioden.

Den rödgröna landstingsmajoriteten har tidigare lovat att inte ytterligare höja SL-taxan under mandatperioden men om inte resandet och intäkterna ökar är det inte omöjligt att politikerna börjar fundera över en taxehöjning från år 2007.

Ett annat alternativ för att klara de beräknade underskotten är att dra ner på delar av kollektivtrafiken.

SL har under senare år fått ökade kostnader genom flera stora investeringar, bland annat till de nya pendeltågen, som enligt planerna ska börja tas i drift under nästa år.

Om inget förändas under perioden 2006 till 2010 så pekar SL:s beräkningar på ett samlat underskott på knappt fyra miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".