Stockholm

Stort intresse för att spela Fanny och Alexander

1:37 min

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm om Fanny och Alexander ska nästa år bli pjäs på Dramatens stora scen. Upsättningen har premiär i februari, men innan dess ska rollerna besättas. Idag hölls en öppen audition för barn mellan 10 och 12 år, som ska konkurrera om rollerna som Fanny och Alexander.

Matilda Lundberg och William Backman var två av många förväntansfulla som kommit dit.

– Jag gillar att spela teater så då tänkte jag prova, säger Matilda Lundberg.

– Det är kul att hålla på med teater och så tycker jag, säger William Backman.

Spänningen och förväntningarna riktigt hänger i luften här utanför Målarsalen på Kungliga Dramaten. Omkring femton barn i 10-12-årsåldern har kommit för att tävla om rollerna som Fanny och Alexander, och fler väntas vid en andra audition senare i eftermiddag.

Karin Nilsson är pjäsens producent och är en av de som är med vid dagens uttagningar.

– Fanny och Alexander är en fantastiskt fin berättelse och en väldigt generös sådan. Vi har här en härlig ensemble som kommer att göra den rättvisa.

Vad är det ni letar efter hos de unga skådespelarna?

– Vi letar förstås efter barn som har en bra röst och som har ett uttryck som når över stora scenen. Och vi letar efter de som är Fanny och Alexander.

Men bara två av alla de barn som kommer hit för att provspela idag, kommer att få vara med nästa år då Ingmar Bergmans klassiker från 1982 för första gången sätts upp på Dramaten. De lyckliga två kommer att få stå på Dramatens stora scen tillsammans med ett gäng välkända skådespelare, bland andra Jan Malmsjö, Marie Göranzon och Jonas Karlsson.

Blotta tanken på att få spela teater i det där sällskapet, gör att det pirrar lite extra i barnes magar inför dagens audition.

– Det skulle vara jättekul och spännande, att jag får spela teater och göra det jag gillar, säger Matilda Lundberg.

– Ja, det skulle vara jättekul. Det är en obeskrivlig känsla, det är typ bara en gång i livet som det här händer, säger Fredrik Ramel.

Emma Hultgren
emma.hultgren@sverigesradio.se