Lättnad på Astrid Lindgrens barnsjukhus

1:16 min

På Astrid Lindgrens barnsjukhus var stämningen lättad idag efter beskedet om den friande domen mot den läkare som stått åtalad för dråp mot ett spädbarn som vårdades på sjukhuset.

– Jag är verkligen glad, mycket glad. För ingen har trott att det skulle vara möjligt att en sådan respekterad kollega skulle tänka på att göra en sådan sak, säger Marta Christensson, huvudskyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset och förste vice ordförande i Stockholms läkarförening.

Nästan tre år har gått sedan den nyfödda flickan avled på Astrid Lindgrens sjukhus. Nästan lika länge har utredningen och den rättsliga processen kring hennes död pågått och under den tiden har läkaren arbetat med administrativa uppgifter. Läkaren kommer, när domen vunnit laga kraft, att återgå till sin vanliga tjänst, det säger Barbro Fridén, chef för barnsjukvården på Karolinska universitetssjukhuset till TT.

Läkarens kollegor kommer att jobba vidare som vanligt, säger Marta Christensson.

– Vi kommer att jobba som vanligt, som vi alltid gjort med tanke på patienten, patienten först.

Så du tror inte att den här domen kommer att någon påverkan på hur ni arbetar?

– Nej, därför att jag utgår från att vi alltid jobbar enligt de regler vi har och att vi gör det bästa för patienten, säger Marta Christensson.