Landstinget behöver fler patienter

1:43 min

Stockholms läns landsting klarar sig inte med sina egna patienter. För att kunna säkra en god vård i framtiden behöver landstinget fler patienter från andra län.

Under förra året kom över 38 000 patienter till Stockholm från andra län i landet för att få läkarvård. Flest besökare kom från Gotland följt av Sörmland.

Även Västmanland och Uppland köpte mycket vård av Stockholm, men det räcker inte, säger Jörgen Larsson som är ansvarig för landstingets utomläns och utlandsvård.

För att vården att fungera riktigt bra framöver måste landstinget i Stockholm locka till sig ännu fler patienter från andra län. Orsaken är bland annat att sjukvården har blivit så avancerad och dyr.

Dessutom har forskningen upptäck att relativt enkla folksjukdomar kan ha flera orsaker än vad forskarna tidigare vetat, därför behövs det en större grupp patienter för att att ta reda på varför folk blir sjuka. Det säger Jan Andersson som är prorektor vid Karolinska Institutet

– Vi har kommit till den insikten nu att stora folksjukdomar beror på väldigt många olika faktorer, och för att studera de olika faktorerna måste vi ha stora populationer. 

Men frågan är hur det blir framöver, för flera landsting som Stockholm säljer vård till idag har långt gångna planer på att bilda ett genensamt storlandsting där bland andra Sörmland och Västmanland ska ingå.

I det samarbetet vill politikerna också ta med Uppland, Örebro och Östergötland. Då kommer landstingen inte köpa lika mycket vård av Stockholm eftersom flera landsting idag har egna universitetssjukhus, säger Åsa Kullgren som är socialdemokratisk ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland.

– Konsekvensen blir att regionen kommer att använda sig av sin egen vård. Det tror jag, man gör ju inte en upphandling om man har vården själv.

Peter Johansson
peter.johansson@sverigesradio.se