Nynäshamn

Oljebrand ska utredas

0:42 min

Oljebranden vid raffinaderiet i Nynäshamn igår började när anläggningen skulle starta efter ett längre tids stopp för underhåll. Nu ska Nynas AB undersöka vad som orsakade branden och varför man inte snabbt kunde få fram vatten till släckningsarbetet.

– Branden upptäcktes utav en av våra operatörer som var ute och jobbade. Därefter kallades först vår egen brandstyrka in, sedan Södertörns brandförsvar, säger Hans Östlin, kommunikationsdrektör på raffinaderiet Nynas AB.

Oljetillförseln ströps och ungefär 50 kubikmeter olja fick brinna ut men det var problem med att få vatten och brandmännen tvingades ta hjälp av kustbevakningen för att ta vatten från havet.

Var det problem med tillgången på vatten vid släckningsarbetet?

– Vi fick inte fram brandvatten på en gång och det ska vi ta med i vår utredning om orsaken och vad som kan ha gått snett.

– Det vi har som mål är att så snabbt som möjligt starta upp våra produktionsanläggningar, efter underhållsstoppet. Det blir en liten fördröjning men vi tror att de viktigaste anläggningarna ska kunna starta inom kort tid, säger Hans Östlin, kommunikationsdrektör på raffinaderiet Nynas AB.

Katarina Walström
katarina.wahlstrom@sr.se